opskrifter

Bekkas Boller



Ingredienser: 
  • Ca. 150 g skårne rugkerner
  • Ca. 1,5 dl hørfrø
  • Ca. 1 dl solsikkekerner
  • Ca. 0,5 dl sesamfrø
  • Ca. 3 dl. havregryn
  • Ca. 6 dl. Kogende vand
  • 0,5-1 pakke gær (alt efter hvor længe brødet skal hæve)
  • 4 dl. vand eller mælk
  • Et skvat yoghurt
  • 2 spsk. Finthakket, frisk ingefær m skrald (hakkes evt. i minihakker med gulerødder og løg)
  • Ca. 3 store gulerødder (hakket i minihakker)
  • 1 løg (hakket i minihakker)
  • 1 spsk. oregano
  • 1 spsk. Olie
  • 1 spsk. Honning
  • 1 spsk. salt
  • Ca. 600 g durummel
  • Ca. 300 g fuldkornshvedemel
  • Ca. 300 g grahamsmel
  • Suppler med hvedemel
Fremgangsmåde:

Alle kerner og havregryn overhældes med kogende vand. Rør rundt. Blanding står og ”trækker” til den er ca. 30 grader varm. Hvis det skal gå hurtigt, kan du tilføje lidt ekstra koldt vand eller mælk.

Udrør gær i kerneblandingen og tilføj mælk samt yoghurt. Rør ingefær, gulerødder og løg i blandingen. Tilføj olie (kan undlades), salt oregano og honning. Rør derefter mel i indtil, dejen har en meget klistret men nogenlunde fast konsistens. Hvis du bruger køkkenmaskine må dejen gerne røres i nogle minutter.

Put film over dejen i en stor skål og stil den på køl i 12-36 timer.

Hvis dejen virker for flydende, tilføjes ekstra hvedemel.
Lav boller og/eller brød (evt. i silikone- eller rugbrødsforme) og lad gerne dejen efterhæve i ca. 15 minutter. Dejen pensles med mel og drysses med havsalt og oregano.
Bages i ovnen i 20 (boller)-30 (brød) minutter ved 200 grader.


Kilde: Har fået opskriften af Rebekka Buhl Nielsen


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Lækker chokoladekage
Ingredienser dejen:
  • 2 æg
  • 300 gram sukker
  • 225 gram mel
  • 2½ tsk. vanilliesukker
  • 3 strøgne spsk. kakao (eller cirka 100 gram smeltet mørk chokolade og cirka 1 spsk. kakao)
  • 1½ dl. mælk
  • 1½ tsk. bagepulver
  • cirka 150 gram smeltet smør
Ingredienser kagecreme:
  • 100 gram smør
  • 150 gram flormelis
  • 3 spsk. kakao
  • 1 past. æg
  • 3½ dessertske kogende vand
  • kokosmel
Fremgangsmåde:
Æg og sukker piskes godt. Resten tilsættes og dejen kommes i en smurt, meldrysset springform. Kagen bages ved 175 grader i 35-45 min. på nederste rille.
Cremen piskes til den er let og luftig. Cremen smøres over den afkølede kage og drysses med kokosmel.
Kagen opbevares i køleskabet.
(På billedet er det ikke det oprindelige kagecreme der er på, men istedet Dr Otkers vanilliemousse, chokoladekrymmel og chokoladehjerter)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
De bedste boller
Ingredienser:
  • 3 dl. mælk
  • 40 gram gær
  • 60 gram sukker
  • ½ dl. olie
  • 5 gram salt
  • 2 æg
  • cirka 650-700 gram hvedemel 
Fremgangsmåde:
Lun mælken og bland den med resten af ingredienserne undtagen mel. Tilsæt mel og ælt dejen, så den bliver glat. Stil den et lunt sted i 20 minutter. Slå luften ud af dejen, og lad den atter hvile i 20 minutter. Skær dejen ud i 20 stk. og form dem til boller. Stilles til hævning i 45 minutter.
Sprayes eller pensles med vand.
Bages ved 225 grader i 10-12 minutter til de er flotte brune.
Tip: Har dine boller fået for meget i ovnen - så spray dem med vand lige når de kommer ud så bliver de bløde igen!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kylling og grøntsager i stegeso
Ingredienser:
  • 4 mellemstore kartofler vaskes godt og halveres
  • 3-4 tomater halveres
  • 4-6 slanke gulerødder,
  • 1 stort løg i både
  • 1 porre i 5 cm stykker
  • 8 fed hvidløg med skal
  • ½ citron halveret
  • 1 kvist rosmarin
Fremgangsmåde:
Alt kommes i et fad med låg (Stegeso)
Dryp lidt olie over og krydr med salt og peber
1 stor kylling, min var 1400 gr. renses efter, synlig fedt fjernes og vingespidserne skæres væk, jeg fjerner og gumpen, jeg kan altså ikke have den siddende, og krydres med salt,( evt. urtesalt) indvendig
Udvendig gnides med olie og krydr med salt (evt. urtesalt) peber og paprika, kyllingen fyldes med
½ citron halveret og
4 fed hvidløg med skal.
Kyllingen lægges over grøntsagerne i fadet, låget lægges på, og det hele sættes i en 180 gr. varm ovn ca. 1½ time.
Hvis du er lige så vild med hvidløg som jeg er, så pres de bagte hvidløg ud af skallen, og spis det, eventuelt kan du smøre det på lidt flute, det er bare en gudespise.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Agurksalat

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hyldeblomstsaft
Der bliver til ca. 3 liter ufortyndet saft
Ingredienser: 
  • 40-50 stk. hyldeblomst-skærme
  • 50 g. citronsyre
  • 4 økologiske citroner i skiver
  • 1½ L kogende vand
  • 1½ kg sukker (evt. halv rørsukker og halv alm. sukker)
Fremgangsmåde:
Det hele puttes i en stor skål/gryde og sættes på køl i 5-6 dage. Rør i det et par gange om dagen. Derefter hældes det i atamon-skyllet flasker og sættes på køl.
Blandingsforhold:
Fortyndes 1 til 5 eller efter smag.
Kilde: alletiderskogebog.dk
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hindbærsnitter
  
En portion giver ca. 6-7 stk.
Smørdej:
  • ½ stk. Vaniljestang, Polynesisk
  • 70 g. flormelis
  • 150 g. stuetempereret smør
  • 250 g. hvedemel
  • 1 tsk. bagepulver
  • ½ dl. vand
Fyld:
250 g. god kvalitet hindbærmarmelade
Glasur:
ca. 200 g. flormelis
en anelse vand
Drys:
Pastelfarvede små sukkerkugler
Smørdej:Vaniljestangen flækkes på den lange led & vaniljekornene skrabes ud med en lille kniv. Kornene & 1 spsk. fuld af flormelissen mases sammen med en lille palet på bordet, således at kornene skilles ad. Vaniljesukker, den resterende flormelis, stuetempereret smør, hvedemel og bagepulver æltes sammen. Tilsæt til sidst vandet og ælt dejen smidig og glat.
Dejen stilles i køleskab ½ time inden udrulning. Den kolde dej trilles til en tyk lang pølse. Form "pølsen" i rigeligt mel til ét langt rektangel ca. 20 X 30 cm. Det udrullede rektangel tilskæres i 2 stk. reelle strimler ca. 8 X 27 cm. Vigtigt der er nøjagtigt ens. De 2 ens strimler bages på bagepapir 10 - 12 minutter ved 200 grader. Det er ok at strimlerne virker "halvbagte". Afkøles og sammenlægges med hindbærmarmeladen. Toppen stryges herefter m. tyk glasur og drysses straks med sukker kuglerne. Udskær til "snitter" med en skarp kniv.
Kilde, http://www.dr.dk/DR1/det-soede-liv/Opskrifter/2010/uds_7/20100615141105.htm

1 kommentar: